Interview Master Media Innovation Alumni Kasper Kamperman

oktober

ma di wo do vr za zo
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2
3
4

De tweede lichting van de Master Media Innovation start maart dit jaar met het een jarige programma en de inschrijvingen zijn nog open. Wij vroegen ons af wat de eerste lichting van deze bijzondere master opleiding voor professionals er van vond. Wij spraken hierover MMI alumni en tevens docent aan het Saxion Kasper Kamperman, wat heeft de MMI hem gebracht en wat licht er voor de volgende lichting in het verschiet?

Dag Kasper, hoe gaat het?

Het gaat goed, ik ben weer helemaal uitgerust na een drukke periode. In augustus 2014 heb ik de Master in Media Innovation (MMI) afgerond. Ik ben momenteel bezig om mijn concept en prototype verder te ontwikkelen en markt klaar te maken. Daarnaast ben ik docent bij de studie ‘Kunst en Techniek’ aan het Saxion, en dat combineren met de MMI heeft tot flink wat drukke maanden geleid.

Je bent inmiddels afgestudeerd aan de MMI kun je ons daar wat meer over vertellen? Wat is de opzet? Voor wie is het interessant? Waarom trok het jou?

Ik ben in augustus, als student van de eerste (deeltijd) lichting van de Executive track van MMI afgestudeerd. Als eerste lichting wordt er veel met je feedback gedaan. Het is voor de school natuurlijk ook een leerproces wat dat betreft. Maar wat ik al erg goed vond is dat er voor mensen die al werkzaam zijn en dus meer bagage hebben in de media toch nog heel veel te leren valt. Zeker op het gebied van literaire onderzoeken. Er is zoveel onderzoek en literatuur te vinden op het gebied van media, maar daar kom je als professional bijna nooit mee in aanraking. Ook het verschil tussen de studenten is interessant, je krijgt met veel verschillende perspectieven te maken. De thema’s die werden behandeld waren grotendeels al wel bekend bij mij maar het gaf een mooie overview van de media industrie. Persoonlijk heb ik aan de modules ‘Interaction design’ en ‘Communication’ het meeste gehad. Ik ben namelijk aan de MMI begonnen met een concept waarover ik al een tijdje zat na te denken. Vooral tijdens deze modules heb ik dat concept kunnen spiegelen en verbeteren. Een echte Eye opener wat dat betreft.

Voor je afstudeer thesis heb je onderzoek gedaan naar ‘ambient visuals’, wat was je inspiratie hiervoor? Wat houdt ‘ambient visuals’ precies in?

Het begint langzaam normaal te worden dat er overal om ons heen beeldschermen zijn waar van alles mee kan. Ook dankzij de introductie van LED’s waardoor licht en video steeds dichterbij elkaar komen. Maar als je er goed naar kijkt dan zie je dat er met de content vrij weinig nieuwe dingen gedaan wordt. Juist omdat er zoveel mee gedaan kan worden denken mensen er heel makkelijk over. LED’s kunnen alle kleuren van de regenboog hebben, dan wordt snel gezegd: ‘Laten we dat dan ook maar doen.’ In plaats van verder kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik noem het zelf het ‘Kerst Boom’ effect. Ik vroeg me af wat de mogelijkheden zijn van licht en video in de publieke ruimte, in een interieur. Ik wilde niet de kant op van de traditionele opdringerige manieren van aandacht trekken of reclame maken, maar op een manier waarmee je subtiel emotie kan beïnvloeden. Een manier om een sfeer te creëren. Een mooi voorbeeld van ‘ambient visuals’, waar de content echt voor die specifieke ruimte is ontworpen, is de content op de schermen in het LA international airport. Ze hebben video als een soort van levend behang ingezet.

Wat licht je precies uit in je onderzoek? Wat zijn je belangrijkste ontdekkingen?

Het prototype dat ik in gedachte had, was een lichtobject met langzaam veranderende patronen, om zo een ontspannende sfeer te kunnen creëren in een wachtkamer. Natuurlijk is dit er al tot een bepaalde hoogte, denk aan spa’s met een sterrenhemel plafond, maar echt onderzoek naar het ontspannende effect is nooit gedaan. Ik heb twee groepen getest, ieder met 15 mensen die 10 minuten in een wachtkamer moesten wachten met of mijn lichtobject, of met een poster met een vast patroon die ook in de lamp zichtbaar zou kunnen zijn. Het onderzoek bestond uit een experiment met een hersensensor die de sterkte van alfa-golven in het brein meet. Dit is een manier om de mate van ontspanning te meten. Het andere experiment maakte gebruik van een vragenlijst over de emoties die de mensen voelden tijdens het wachten. De opdracht was in beide gevallen 10 minuten te wachten in de wachtkamer en 3 minuten bewust naar het lichtobject of de poster te kijken. Mensen die naar het lichtobject keken bleken een 600% meer alfa activiteit te hebben dan mensen die aan het wachten zijn in de ruimte met de poster. Uit de reacties op de vragen kwam duidelijk naar voren dat 3 minuten naar een poster kijken zeer onplezierig was, terwijl het kijken naar het lichtobject als plezierig en ontspannen werd ervaren.

Op welke manier denk je dat de media industrie hier van kan profiteren?

Ik denk dat ‘ambient visuals’ een belangrijk hulpmiddel zijn om een atmosfeer in een ruimte te verbeteren. Neem een hotel of restaurant bijvoorbeeld, het interieur zorgt voor een bepaalde sfeer en beleving. Het is niet ‘In-Your-Face’ en constant aanwezig. Ik denk dat je door de juiste content te creëren voor schermen en licht heel veel kunt bereiken en mensen op een andere manier kan prikkelen. Denk aan subtiele achtergrond muziek in een winkelcentrum, die voegt wat toe aan de beleving maar je kan het ook negeren.

Hoe heeft de NHTV jou tijdens het MMI proces begeleid? Waar heb je het meest van opgestoken?

Het belangrijkste is denk ik de goede match met mijn begeleider (Dirk Janssen) geweest. Er is namelijk een flinke worsteling geweest met het feit of licht nu wel media is, zeker omdat ik instapte met het idee dat ik daar wat mee wilde doen. Docenten stelden daar terecht kritische vragen over. Dat was zeer confronterend maar daardoor is het wel gelukt. Hierbij is de communicatie module ook weer van waarde geweest. Door het allemaal op te schrijven en bij te schaven krijg je je gedachten goed op orde. Dat is een belangrijk leermoment geweest.

Tenslotte, wat brengt te toekomst, voor zowel jou, de MMI en ‘ambient visuals’?

Mijn doel is om halverwege 2015 een ‘ambient visual’ licht object op de markt te brengen. Mensen die geïnteresseerd zijn in het onderzoek en/of in het product kunnen hun e-mailadres al achterlaten op lumiflow.nl. Ik hoop dat content makers voor publieke schermen meer de ruimte en de context van het scherm in gedachten houden. Hier is nog veel te winnen. De toekomst van de MMI zie ik rooskleurig in, juist die basis in onderzoek heeft een meerwaarde, zelfs voor mensen met veel praktijk ervaring. Ik kan niet anders dan er tevreden op terug kijken.

Ook geïnteresseerd in deze opleiding kom dan naar de informatie middag 22 januari 2015.